Kapcsolata Budapesttel

Nikola Tesla 1881-ben, 25 éves korában járt először Budapesten. A nagyszerű város ösztönzőleg hatott zseniális elméjére, mely tele volt ötletekkel és kutatásokkal a váltakozó áram elvével kapcsolatosan.

Budapest, amely kultúrában, történelemben gazdag és élénk, több mint száz termálforrásra épült város, a lenyűgöző földalatti vasúthálózatával hatalmas hatást gyakorolt Teslára. Itt találkozott Szigeti Antallal, akivel életre szóló barátságot kötöttek, s aki asszisztenseként folyamatosan támogatta a kutatásai során. Egy nap, 1882. februárján, miközben a Városligetben sétáltak Antallal, Tesla éppen Goethe Faustjából idézett, amikor hirtelen egy életét megváltoztató öröm töltötte el.

Végre rádöbbent a forgó mágneses tér elvére, amelyet 14 évvel később a Westinghouse cég alkalmazott a világ első váltakozóáramú erőművénél, a Niagara-vízesésnél. A Niagara-erőmű lehetővé tette, hogy a váltakozó áram hatékonysága kiterjedjen a hosszú távú villamos energia átvitelére, s ez valóban megváltoztatta a világot.

Ez a zseniális találmány Budapest erőteljességének és élénk multikulturális hatásának köszönhető, ami Teslát arra inspirálta, hogy feltárja a természet titkait, felfedezve és alkalmazva a föld mágneses terének elvét a technológiában, ami elősegítette az emberi civilizáció fejlődését ahhoz a világhoz, amiben ma élünk.

Helena Bulaja Madunić
szerző, kurátor és koncepciótervező